2015. február 13., péntek

Sacher torta

   A barátnőm születésnapjára valami csokisat szerettem volna sütni - a csokitorta a kedvence:) - és mivel én gyerekkorom óta imádom a sacher tortát, adta magát az ötlet! Ráadásul, a sütimester egyik szakmai kihívása is ez volt, így előkerestem Mary Berry receptjét és ez került a szülinapos elé! TÉNYLEG nagyon finom, ráadásul könnyű elkészíteni ;) Thank you, Marry!:)


Hozzávalók:
-140 g étcsokoládé (legalább 50%-os)
-140 g vaj vagy margarin (szoba hőmérsékletű)
-115 g porcukor
-fél teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
-5 egész tojás
-85 g őrölt mandula
-55 g átszitált búzaliszt (átszitálva)
A tetejére:
-6 evőkanál baracklekvár (lehetőleg ne legyen benne gyümölcsdarab, de ha van akkor is át lehet turmixolni vagy szitán átpasszírozni)
-140 g étcsokoládé
-2 dl tejszín (sima)
( a sacher felirathoz 25g tejcsokoládéra van szükség, de ez elhagyható, mint a képen is látszik)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A képen látható torta 26 cm-es tortaformában készült így picit laposabb lett - eredetileg 23 centiméteres kellene hozzá.
Vízgőz fölött olvasszuk meg egy edényben a csokoládét a piskótához. Addig verjük habosra egy edényben a vajat a cukorral. Tegyük a masszába a folyós csokoládét és a vaníliakivonatot (vagy a vaníliás cukrot) és jól keverjük össze. Utána mehet bele a tojások sárgája, az őrült mandula és az átszitált liszt. Ne aggódjunk, elég masszív a massza ebben a szakaszban! 
Egy másik, tiszta edénybe, egy csipet sóval verjük keményre. Az egyharmad részét durván keverjük el a kemény csokis masszával. Igen, ne aggódjunk, jól összetörik az a kis hab, viszont így fellazul annyira a massza, hogy a maradékot könnyedén bele tudjuk forgatni!

A tortaformát vajazzuk és zsemlemorzsázzuk ki, majd simítsuk el benne a keveréket, amennyire tudjuk egyenletesen. Tegyük a sütőbe és ne nagyon nyitogassuk az ajtót! (legalábbis az első 20 percben semmiképp). Körülbelül 45-50 perc kell neki, hogy teljesen átsüljön. Nekem a 26 centiméteres tortaformában elég volt 40 perc légkeveréses sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük!

Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A baracklekvárt egy lábosban melegítsük fel picit, így folyósabbá válik. Ezzel lekenjük a torta oldalát és alját és megvárjuk, míg kihűl a süteményen -megszilárdul. Mivel mi szeretjük nagyon a házi baracklekvárt és barackdarabokat, kihagytam a turmix folyamatot ;).

 
A csokoládé ganache elkészítése nagyon egyszerű. Melegítsük fel a tejszínt egy lábosban. Ne forraljuk, elég ha gyöngyözik! Egy edénybe tördeljük kockákra a csokoládét és öntsük rá a meleg tejszínt. Egy habverővel kevergetve a hő gyorsan megolvasztja a csokoládét. 1-2 percig hűtsük a bevonatot, majd a torta közepére öntjük és hagyjuk hogy "lecsurogjon" a torta oldalán is.  Hideg helyen hagyjuk állni, míg meg nem szilárdul a bevonó és tálalhatjuk is!
Hivatalosan, míg lány a ganache, addig mehet rá a felirat és csak akkor lesz készen:) A 25 g tejcsokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött, majd egy papírzsákba töltve írkálhatunk is vele bármit!

Jó étvágyat hozzá:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése